|
|
|
Vand er et vigtigt levnedsmiddel, som vi gerne må drikke 1-2 liter af hver dag. Det er derfor vigtigt, at der er en god og omfattende kontrol med vandets kvalitet.
Vandkvalitet og grænseværdier for Billund Vandværk.
Vandværker skal ifølge lovgivningen informere forbrugerne om, hvad vandet indeholder og om det overholder grænseværdierne.
I tabellen nedenfor findes de mest almindelige parametre. Forbrugere i Billund Vands vandforsyningsområde, får blandingsvand fra vandværket på Kærhusvej i Billund, kaldet "Billund Vandværk".
Læs også mere om:
Udvidede analyserapporter
Vandets hårdhed
Misfarvet drikkevand
|
 | |
|
|
De almindeligste analyseparametre.
|
|
Forklaring på de almindeligste analyseparametre.
-
Hårdhed (°dH):
Angiver indholdet af calcium og magnesium. Lav hårdhed kan forårsage korrosionsproblemer, hvorimod høj hårdhed medfører større sæbeforbrug samt kalkudfældninger.
-
pH:
Angiver vandets surhedsgrad. Mellem 7 - 8 er normalområde.
-
Jernindhold (Fe):
Hvis jernindholdet i drikkevandet er over grænseværdien kan det give uklart vand, bismag, aflejringer i vandinstallationer, misfarvning af f.eks håndvaske, toiletkummer og vasketøj.
-
Mangan (Mn):
Forekommer sammen med jern og giver samme ulemper. Hvis mangan udfældes er det sort, hvorimod udfældet jern har en rødlig-orange farve.
-
Kimtal, 22 grader celcius:
Hvis dette tal overstiger grænseværdien tyder det på tilførsel af bakterier fra overfladevand, plantedele eller jord, eller på mikrobiel vækst.
-
Kimtal, 37 grader celcius
Udgøres hvodesageligt af bakterier, der lever af forrådnende affaldsstoffer o.l.. Bakterier, der kan vokse ved 37°C (legemstemperatur) kan være sygdomsfremkaldende. Pludselige stigninger kan være tegn på forurening.
-
Coliforme bakterier:
Findes i jord, forrådnende plantedele og overfladevand. Coliforme bakterier i drikkevand kan tyde på forurening med overfladevand, plantedele og/eller jord.
-
E.coli:
Findes i menneskers og dyrs tarmkanal. Påvisning af E.coli i drikkevand er normalt tegn på frisk fækal forurening og dermed risiko for tilstedeværelse af sygdomsfremkaldende bakterier.
|
|
|
|
|
|
|