Skip to the content
Menu

Per har renset vand i 40 år

Den 3. marts 2022

Der er løbet rigtig meget vand gennem kloakkerne, siden Per-Thorvald Stustad mødte ind til sin første arbejdsdag som spildevandsoperatør på det daværende Billund Renseanlæg.  Den 3. marts kan han fejre 40 års jubilæum på den arbejdsplads, der siden er blevet til Billund Vand & Energi og har givet ham et spændende og varieret arbejdsliv.
"Det har været 40 dejlige år med gode kolleger og et alsidigt arbejde, hvor der nærmest ikke har været to dage, der var ens," fortæller Per-Thorvald Stustad.

Han er oprindeligt uddannet tømrer og stammer fra Drammen i Norge, hvor han havde mødt en dansk pige, som han tog ned for at besøge i 1980. "Jeg sagde til firmaet derhjemme, at hvis jeg ikke kom tilbage, så var jeg flyttet til Danmark," griner nordmanden, der blev forelsket i både pigen og sit nye hjemland.

Susanne blev siden hans kone, parret har tre voksne børn og bor i Mølleparken i Billund, hvor Per i 1982 fik arbejde på Billund Renseanlæg – lige på den anden side af bækken. Arbejdet bestod i at vedligeholde og rense installationerne, som i 1994 blev erstattet af et helt nyt renseanlæg. 
"Det var et fantastisk flot anlæg, vi fik bygget i 1994 – samme år som det nye renseanlæg i Grindsted – så det var da lidt vemodigt, da vi nedlagde det igen mange år senere," fortæller Per, som i stedet kunne glæde sig over de nye gode kolleger i Grindsted.

Han kommer også jævnligt på den gamle arbejdsplads i Billund for bl.a. at tilse de pumper, der løfter spildevandet op i en kæmpe buffertank, hvorfra det selv kan løbe til Grindsted.
"Det er et dejligt arbejde at komme rundt til de små anlæg i kommunen, og det gælder om at have ørerne med sig. Når man kender sine pumper, kan man tit høre, om der f.eks. er et leje, der er ved at være slidt, så vi undgår nedbrud," fortæller Per.

Det sker også, at han slår et søm i på arbejdet, men ellers er det mest hans eget og børnenes huse, der får glæde af den gamle tømrer. I fritiden har han de sidste par årtier også genfundet sin ungdoms glæde ved musik, så han spiller elbas i Musikcaféen, som hører under Ældresagen med øvedag hver mandag på Søndermarksskolen i Billund.
"Så tager vi ud og spiller en gang imellem på plejecentre og andre steder. Det er mest musik fra 50-erne, gamle viser, lidt engelsk musik og også lidt rock, Kim Larsen og Shu-Bi-Dua.
Vi hygger os med at øve og har det endnu sjovere, når vi er ude at spille."

Per-Thorvald Stustad har rundet de 65 somre, så 1. juli går han på efterløn. Planen er, at der så skal bruges mere tid på musik, hus, have og børnenes huse samt børnebørnene – nummer fire i rækken ventes til Påske.

 

VIL DU VIDE MERE?

Følg os på Facebook og bliv klogere på, hvordan du også er med til at gøre miljøet en stor tjeneste.