Skip to the content
Menu

Vandforsyningen fremtidssikres med nye boringer og en "ringvej" til vandet

14. september 2020

 

Sikker og stabil forsyning af rent og rigeligt drikkevand tager vi som en selvfølge, når vi åbner for vandhanen. Men bag kulisserne kræver det god planlægning og mange løbende investeringer.

Derfor er vi nu i fuld gang med to nye vandboringer i skoven ved Billund Vandværk, så vi også kan sikre dig masser af godt drikkevand i fremtiden. "Borebisserne" fra firmaet A. Højfeldt A/S er dygtige specialister, og det var i samme firma som i 2013 bogstaveligt talt tog hul på den nye kildeplads med vandboringer i skoven.

Det store mobile boretårn er nu i gang med at gnave sig ned i 220 meters dybde gennem jorden i vandværksskoven. Her ligger store vandmagasiner af høj kvalitet under sand- og lerlag, der blev aflejret for cirka 22 mio. år siden. Selve vandet er ca. 1000 år gammelt, dvs. der er tale om regnvand, der faldt og sank ned medens vikingerne havde deres storhedstid. Generelt er de geologiske forhold rigtige gode, når det gælder vandforsyning her i kommunen, så vi kommer ikke til at mangle vand i fremtiden. Men af hensyn til fremtidens forsyning skal vi passe godt på vores gode vand og minimere brugen af sprøjtemidler – især i nærheden af boringerne.

De nye boringer en del af en stor helhedsplan for vores drikkevand, hvor vi sikrer fremtidens forsyning med flere nye tiltag. Dels har vi tidligere renoveret Billund Vandværk, så der nu er to helt separate vandbehandlingslinjer. Det betyder, at vi kan reparere på den ene linje, mens vi producerer på den anden, så vi ikke behøver lukke for vandet – hverken ved planlagt vedligeholdelse eller hvis der f.eks. opstår et problem med teknikken.

De kommende år vil vi investere i en ny "ringvej" af vandrør i Billund by, så vi kan sende vandet en anden vej, hvis der f.eks. opstår brud på et rør. Det vil også give langt bedre forsyningssikkerhed og gøre forsyningen mere effektiv, så vi kan holde omkostningerne og dermed priserne nede.

Vi leverer drikkevand til omkring 3.800 kunder i og omkring Billund by, herunder også store forbrugere som lufthavnen, Legoland og Lalandia. Der indvindes hvert år ca. 750.000 kubikmeter, eller 750.000.000 liter drikkevand. Det svarer f.eks. til at fylde en hel svømmehal 1.000 gange eller 7,5 mio. mellemlange brusebade.

Det er ikke det rene vand at sikre dig lækkert, rent vand i hanen 24 timer i døgnet hele året rundt. Men det har vi styr på, så du skal bare åbne hanen og nyde smagen!

Du kan selv se de nye boringer, besøge vandværket og høre meget mere om arbejdet med dit drikkevand, når vi holder Åbent Hus torsdag den 5. november – det fortæller vi mere om senere!

Nye boringer i Billund

VIL DU VIDE MERE?

Følg os på Facebook og bliv klogere på, hvordan du også er med til at gøre miljøet en stor tjeneste.