Skip to the content
Menu

Strømpeforing holder forurenet grundvand væk fra kloakkerne

10. maj 2019

 

Den seneste undersøgelse af fortidens forurening fra Grindstedværket viste, at der kunne være en risiko for spredning via grundvand, der trænger ind i kloakkerne. Siden har vi hos Billund Vand & Energi arbejdet grundigt med mange ekstra undersøgelser sammen med Billund Kommune for at finde ud af, hvor galt det står til.

Den gode nyhed er, at det ikke er så slemt som frygtet, og vi er allerede i fuld gang med løsningen. Undersøgelserne har vist, at risikoen er der i tre konkrete boliger, men det er jo også tre for mange. Vi kan ikke fjerne forureningen, men vi kan sørge for at holde den ude af kloakkerne, så vi ikke risikerer dårligt indeklima i de berørte boliger ved Fyrrestien i Grindsted.

Rent praktisk vil det ske ved, at vi hurtigst muligt laver såkaldt strømpeforing af kloakkerne i det berørte område. Der skydes simpelthen en "plastiksok" ind i kloakrørene, så de bliver helt tætte, og grundvandet ikke kan trænge ind.

Forarbejdet er allerede gået i gang, og selve strømpeforingen udføres i juni måned ved de berørte boliger, hvor beboerne er orienteret direkte. Vi vil også informere yderligere, når arbejdet starter – dels direkte til beboerne, dels mere bredt i en pressemeddelelse.

Teknisk er det lidt kompliceret med risikoen for indeklimaet, men kort fortalt kan der ske afdampning fra kloakken, hvis der trænger forurenet grundvand ind. Det er der jo heldigvis strenge regler for, og kun ét sted er der målt en svag overskridelse af grænseværdierne. Men vi sætter selvfølgelig sikkerhed i højsædet, når det gælder kundernes indeklima.

Efter strømpeforingen vil vi lave en række kontrolmålinger for at være sikre på, at vi har fundet den rigtige løsning. I mellemtiden kan du selv hjælpe til ved at være opmærksom på, om f.eks. toiletter og andre vandlåse løber tør for vand, indtil den endelige løsning er færdig.

Men grundlæggende er der ikke noget at være nervøs for. Og selvom risikoen kommer fra forurening af grundvand, kan du som altid og til hver en tid nyde det dejlige rene og friske drikkevand fra hanen. Det har vi også styr på – vores drikkevand er godt beskyttet dybt nede under tykke lerlag, og det er af meget høj kvalitet her i kommunen.

 

Skulle der være spørgsmål, så er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte afdelingsleder Jesper Primdahl, Billund Vand & Energi på telefon 76 50 27 08 eller mail: jepr@billundvand.dk

 

Læs mere om forureningen hos Billund Kommune:

www.grindstedforurening.dk

VIL DU VIDE MERE?

Følg os på Facebook og bliv klogere på, hvordan du også er med til at gøre miljøet en stor tjeneste.