Skip to the content
Menu

Billund Vand & Energi laver forsøg med internet via vandledninger

Den 1. april 2022

Ups, det var en lille aprilsnar - vi kan desværre ikke sende internet gennem vandrørene.

Originalartikel:

Det startede som et lidt nørdet hobbyprojekt hjemme i en privat garage, men idéen fører nu til et banebrydende forsøg med spændende nye muligheder for lynhurtigt og billigt internet. Billund Vand & Energi starter et to-årigt pilotprojekt med levering af internetforbindelse via vandledningerne til ca. 50 nye parcelhuse i Billund i første omgang.

"Rent teknisk bygger løsningen sådan set på en gammel ide, der kan sammenlignes med de såkaldte 'power line' løsninger, hvor man sender internet rundt i en bygning via elnettet. Her bruger vi så bare vandledningen som transmissionsmedium, og vores indledende test har vist gode og stabile resultater med de nyere vandledninger af PEH kunsttof," fortæller afdelingschef Jesper Primdahl fra Plan & Projekt hos Billund Vand & Energi.

Sammen med sin far, John Primdahl, der selv er tidligere medarbejder i virksomheden, har han eksperimenteret med den patenterede transmissionsløsning gennem flere år.

"PEH og almindeligt postevand er en udmærket leder af elektriske signaler, hvis det indeholder en vis mængde af frie ioner, og det passer perfekt med vores gode drikkevand her i området. Begrænsningen ligger i signalstøj fra ældre metalrør, men de udskiftes løbende, så med tiden kan vi i princippet levere internet i hele vores forsyningsområde. Og det kan vel at mærke ske helt uden udgifter til ekstra gravearbejde, fiberkabler eller andre investeringer ligesom vores driftsudgifter er yderst begrænsede," forklarer Jesper Primdahl.

I pilotprojektet tilbydes de udvalgte husstande i nyudstykkede områder i Billund derfor helt gratis og lynhurtigt internet med en garanteret hastighed på mindst 1.000 Mbit. I praksis vil forbindelsen dog være op til 5-10 gange hurtigere alt efter tykkelse på områdets vandrør.

Opkobling sker stort set ligesom ved fibernet bortset fra, at internetboksen skal kobles på ved vandmåleren, og det vil koste husejeren cirka en times VVS-arbejde. Netforbindelser arbejder generelt med meget lav spænding, så der er absolut ingen sikkerhedsrisiko, og der sker ingen påvirkning af drikkevandet i hverken kvalitet eller temperatur.

 

VIL DU VIDE MERE?

Følg os på Facebook og bliv klogere på, hvordan du også er med til at gøre miljøet en stor tjeneste.